Vispannetje

Gecreëerd op 4/04/2015   Recepten

Een heerlijk vispannetje om thuis zelf eens te proberen.

Acrobat filePrintversie Bistro Tutti recept vispannetje (167KB)

Bistro Tutti organiseert regelmatig bijzondere evenementen of activiteiten rond feestdagen. Zo kon u begin deze maand nog komen smullen van een overheerlijk paasontbijt of een paasmenu. 

Vrijdag 1 mei viert Vlaanderen de Dag van de Arbeid, maar wij maken er een 'Vlaamse Week' van met onder meer deze typische Vlaamse kost op het menu:

  • Tomaat gevuld met grijze garnalen
  • Gentse Waterzooi
  • Stoofvlees met frietjes
  • Asperges met ovengebakken boerenham
  • Vispannetje met puree
U kan al deze Vlaamse specialiteiten komen proeven bij Bistro Tutti tijdens onze Vlaamse Week, maar u kan het ook proberen thuis zelf te bereiden. Onze chef-kok zet u alvast op weg om een heerlijk vispannetje te bereiden. Succes en smakelijk!

Bij ons vispannetje raden wij u ook graag deze wijn aan: Epicuro Puglia Chardonnay - Fiano

De Fiano is een oude variëteit van de witte druif uit Zuid-Italië. Deze druif brengt pittige en aromatische wijnen. De wijn heeft een mooi boeket van peer, appel, limoen, ananas, banaan, hazelnoot, honingmeloen, kruidige tonen en acaciahoning. In de mond, fris, vol, sappig en zeer fijn gekruid met finesse en elegantie.

Deze wijn maakt deel uit van het Epicuro-wijnpakket dat u in onze webshop kan bestellen

Bistro Tutti Vispannetje

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

  • 1 Tongschar (5 à 600 gr.) gefileerd (graten vragen aan je vishandelaar)
  • 200 gr. zalmfilet
  • 200 gr. kabeljauw
  • 8 grote scampi
  • 100 gr. gepelde grijze garnalen
  • 500 gr. prei
  • 3 uien
  • ¼ groene selder
  • takje tijm, 2 laurierblaadjes, kleine bussel peterselie, zwarte peperbolletjes, 1 citroen
  • 100 ml. witte wijn
  • 200 ml. room
  • peper en zout
  • 40 gr hoeveboter en 60 gr bloem
  • gemalen kaas voor het gratineren
  • hoeveboter

Roux:

Eerst maken we de roux door de boter op het vuur te laten smelten, de bloem er bij te voegen en deze te laten drogen tot je een biscuitgeur ruikt. Let op, de roux mag niet kleuren.

De bouillon:

Eerst 2 uien en de selder grof versnijden en aanstoven in een beetje boter. De graten van de tongschar goed wassen, in stukken knippen en toevoegen. De peterseliestengels, laurier, zwarte peperbolletjes en tijm toevoegen. Bevochtigen met de witte wijn en het geheel onderzetten met water. Een flinke snuif zout toevoegen en 20 min zachtjes laten koken. Hierna de bouillon door een zeef in een lage, brede stoofpot passeren. Deze zetten we op het vuur zodat deze net niet kookt.

Groenten:

Prei ontdoen van het groen en het wit goed wassen. In fijne halve ringetjes snijden. Eén ui in fijne halve ringetjes snijden. Samen aanstoven in hoeveboter tot ze net gaar zijn.

Terwijl de prei en ui gaar worden pocheren we de vis.

Vis:

Tongscharfilets rollen we op tot een mooi rolletje. De kabeljauw en de zalm verdelen we in 4 mooie stukjes. De scampi pellen we en ontdoen we van het darmkanaal.

Onze 12 stukken vis leggen we in de bouillon en we leggen een deksel op de pot. De bouillon blijft liefst net onder het kookpunt. Ongeveer 8 à 10 min. heeft de vis nodig. Na 5 min mag de scampi'erbij.

We verdelen onze vis over 4 gratineerschaaltjes. Hierover mogen ook de grijze garnalen worden verdeeld.

De bouillon binden we met de roux, voegen de room toe en brengen op smaak met peper en zout. Wat citroensap om op te frissen. Nadat we de prei hebben toegevoegd aan de saus doen we deze over de vis, strooien hierover de gemalen kaas en zetten de schaaltjes voor 20 min. in een voorverwarmde oven van 190 gr.

Rijkelijk overstrooien met gehakte peterselie. Lekker met aardappelpuree

Smakelijk.





Het Wijnhuis Essen, smaakpunt Bistro Tutti